لیفتراکها ماشینهایی هستند که به منظور بالا و پایین بردن وجابهجایی وسایل سنگین در کارخانهها، انبارها و محلهایی که ساخت و ساز بیشتر است، مورد استفاده قرار میگیرند.
اگرچه این ماشینهای پر قدرت عمل جابهجایی را آسانتر و بازدهی کار را افزایش داده است، اما برای استفاده از آنها با بالاترین میزان عملکرد، توجه به برخی نکات از جمله شناخت قطعات و ویژگیهای لیفتراک ضروری است.
آگاهی از نوع سوخت لیفتراک به عنوان نیروی محرکهی موتور این دستگاه از دیگر نکاتی است که باید هنگام خرید و استفاده به آن توجه کرد. لذا در این مطلب انواع لیفتراک بر اساس سوخت را به شما معرفی کرده و ویژگی هر یک را بررسی خواهیم کرد.
سوخت لیفتراک
از آن جا که نوع سوخت لیفتراکها تعیین کنندهی بسیاری از ویژگیهای مهم این ماشینهاست، شناخت انواع سوخت آنها برای خریداران و حتی دارندگان لیفتراک اهمیت زیادی خواهد داشت.
چراکه عدم آگاهی از سوخت لیفتراک، میتواند هزینههای گزافی برای خریداران به همراه داشته باشد و بازدهی و کارایی این ماشین را به شکل چشمگیری کاهش دهد. نوع سوخت مصرفی لیفتراکها، تناژ ماشین و شرایط محیطی مناسب برای استفاده از آن را تعیین میکند.
اگر به دنبال تشخیص و انتخاب مناسبترین مدل در بین انواع لیفتراک بر اساس سوخت با توجه به فاکتورهای مورد نظر و شرایط محیطی خود هستید، با انواع سوخت لیفتراکها آشنا شوید و ویژگیها، محیط کاری، کاربرد، تناژ و ظرفیت هر یک را بدانید.
انواع لیفتراک بر اساس سوخت
به طور کلی لیفتراکها با توجه به نوع سوخت مصرفیشان به پنج دسته تقسیم میشوند:
– دیزلی
– برقی
– گازی
– بنزینی
– دوگانه سوز (گاز و بنزین)
لیفتراک دیزلی
در میان انواع لیفتراک بر اساس سوخت، لیفتراک دیزلی پر قدرتترین نوع لیفتراک با توجه به سوخت مصرفی آن است.
به طوری که تنها با ۱ لیتر از سوخت این ماشین در مقایسه با نمونههای دیگر، میتوان میزان قدرت و انرژی آن را به طور محسوس احساس کرد.
در نتیجه ظرفیت و تناژ لیفتراکهای دیزلی زیاد بوده (با تناژ ۲ تا ۷۰ تن) و از آن برای جابهجایی وسایل و بارهای سنگین استفاده میشود.
این نوع لیفتراکها با توجه به قدرتشان بهترین ماشین جابهجایی وسایل در محیطهای باز (بدن سقف) هستند. از آن جا که لیفتراکهای دیزلی به دلیل نوع سوختشان دود (کم اما محسوس و قابل مشاهده) تولید میکنند، لذا به دلیل انتشار بخار اگزوز و ذرات دیزل نمیتوان از آنها در محیطهای سر بسته استفاده کرد.
با توجه به این که لیفتراکهای دیزلی تنها در محیطهای باز مورد استفاده قرار میگیرند، حساسیت آنها در مقابل گرد و خاک و آب نسبت به سایر لیفتراکها بیشتر بوده و این مسئله از جمله مشکلاتی است که نمیتوان از آن چشمپوشی کرد.
اگرچه فیلترهای موجود در مسیر گازوئیل از ورود آب حاصل از بخار بدنهی باک به سیستم سوخت رسانی لیفتراک دیزلی جلوگیری میکنند و این امر تنها در صورت سهلانگاری سرویس کار اتفاق میافتد، اما پمپ انژکتور لیفتراک به آب حساس بوده و میتواند منجر به زنگ زدگی سوزن و در نتیجه دود کردن ماشین شود.
لذا بهتر است همیشه باک آن را پر نگه دارید.
از دیگر ویژگیهای لیفتراک دیزلی میتوان به غیر قابل اشتعال بودن آن اشاره کرد؛ لذا میتوان از این دستگاه حتی در محیطهایی که امکان نشر گاز آتشزا وجود دارد و یا برای بارهای اشتعال پذیر استفاده کرد. معمولا قیمت لیفتراکهای دیزلی از برقی کمتر و از دوگانه سوز بیشتر است.
لیفتراک برقی
لیفتراکهای برقی یا الکتریکی یکی دیگر از انواع لیفتراک بر اساس سوخت هستند که با ظرفیت برقی ۸۰۰ تا ۳۵۰۰ کیلوگرم با تناژ تا ۳.۵ کیلوگرم بسیار پر قدرت بوده و راندمان بالایی دارند.
این ماشینها هیچ گونه دود و آلایندهی مضری تولید نمیکنند و حامی محیط زیست هستند.
عملکرد این نوع ماشینهای برقی کاملا بی صدا بوده و با توجه به وزن کم باطریشان، نسبت به سایر انواع لیفتراک اندازهی کوچکتری دارند، روانتر حرکت میکنند و کارکردشان سادهتر است.
لیفتراکهای برقی تنها با یک پدال گاز و یک پدال ترمز کار کرده و هیچ نوع دندهای (اعم از دستی یا اتومات) ندارند.
هزینهی نگهداری و تعمیر لیفتراکهای برقی بسیار کمتر و مقرون به صرفهتر از سایر لیفتراکها با سوخت گاز، بنزین و دیزل است و به دلیل سایز کوچکشان قابلیت گردش در شعاع کم با مانور بسیار عالی دارند.
سرویس لیفتراکهای برقی بسیار آسان است و تنها به سرویس باطری، سیستم هیدرولیک، دیفرانسیل و گریسکاری محدود میشود. البته این ماشینها معایبی نیز به همراه دارند؛ هزینه باطری و شارژ لیفتراکهای برقی گران است و نمیتوان از این دستگاهها هنگام شارژ شدن باطری استفاده کرد.
استفاده از لیفتراکهای برقی برای مکانهای شیبدار اصلا مناسب نیست چون میزان شارژ باتری را به سرعت کاهش میدهد.
در نتیجه فقط در محیطهای هموار میتوان از این دستگاه استفاده کرد.
همچنین استفاده از این دستگاه در نواحی شرجی میتواند به ورود رطوبت به دستگاه و در نهایت بروز مشکلاتی در سیمکشی و یا خراب شدن قطعات برقی منجر شود. از جمله انواع لیفتراک برقی میتوان به کانتر بالانس، استاکر و ریچتراک اشاره کرد.
لیفتراک گازی
لیفتراک گازی مدارهای لوله کشی و باک موجود در سیستم سایر لیفتراکها را نداشته و تنها با سیستم سوخت رسانی گازی که شامل کپسول، رگلاتور و میکسر هواست، کار میکند. ظرفیت لیفتراکهای گازی معمولا بین ۲ تا ۵ تن بوده و قدرت خوبی دارند.
این ماشینهای گازی با توجه به نوع کپسول مصرفیشان هر ۲۵۰ ساعت نیاز به سرویس دارند. از آن جا که احتیاط در استفاده از این نوع لیفتراکها بالاست، باید آنها را هر روز بررسی کرده و از عدم نشتی گاز دستگاه اطمینان حاصل کرد. انتخاب کپسول گاز فابریک برای لیفتراک از اهمیت زیادی برخوردار است.
کپسولهای فابریک گالوانیزه از داخل نیز رنگ شده و از ورود به رطوبت و زنگ زدن به داخل آن جلوگیری میکند.
استفاده از کپسولهای غیر فابریک میتواند سبب اختلال در سیستم دستگاه شود.
استفاده از دستگاه لیفتراک گازی برای مکانهای سرد مناسب نیست؛ زیرا در هوای سرد کمی سخت روشن خواهد شد. در هوای سرد لیفتراک گازی را در محیط معتدل نگهداری کنید تا این مشکل برطرف شود.
لیفتراک بنزینی
امروزه تولید لیفتراکهای بنزینی و واردات آنها به ایران نسبت به سایر انواع لیفتراک بر اساس سوخت به ویژه لیفتراک دوگانه سوز کمتر شده است.
اگرچه قدرت و نحوه عملکرد لیفتراک بنزینی بسیار بالاست و از توان بیشتری برخوردار است، اما به دلیل مشکلاتی از قبیل تولید آلاینده و گران بودن قیمت سوخت آن نسبت به سایر مدلهای لیفتراک، کمتر از این دستگاه استقبال میشود. چون از آن تنها در مکانهای باز یا نیمه باز میتوان استفاده کرد.
اما به هر حال سرویس این ماشین بسیار سادهتر از بسیاری از مدلهای دیگر لیفتراک است. به این صورت که تنها با تعویض فیلتر بنزین آن (با جنس مرغوب) میتوان سیستم سوخت دستگاه را سرویس کرد.
لیفتراک دوگانه سوز (گازی و بنزینی)
در میان انواع لیفتراک بر اساس سوخت، لیفتراک دوگانه سوز از عملکرد ویژهای برخوردار است؛ همان طور که از نام این دستگاهها پیداست، موتور لیفتراکهای دوگانه سوز با هر دو نوع سوخت گازی (گاز LPG یا همان گاز مایع) و بنزین به صورت مکمل کار میکند، لذا میتوان هم در محیط باز و هم بسته از آنها استفاده کرد.
برای افزایش طول عمر موتور لیفتراکهای دوگانه سوز، بهتر است هنگام روشن کردن آنها، دستگاه را در حالت بنزین قرار دهید و پس از گرم شدن از سوخت گازی آن استفاده کنید.
یکی از بزرگترین ویژگیهای لیفتراکهای دوگانه سوز نسبت به سایر انواع لیفتراک بر اساس سوخت سیستم سوخت رسانی دوگانهی آن است.
زیرا در صورت خراب شدن هر یک از این سیستمها، میتوان از سیستم دیگر آن استفاده کرد. این نوع دستگاه لیفتراک نسبت به نوع دیزلی آن بی صداتر بوده و آلایندهی کمتر و عملکرد بهتری دارد. توان انواع لیفتراک دوگانه سوز بین ۲ تا ۵ تن میباشد.
برندهای لیفتراک
امروزه انواع برندهای ایرانی مانند کاسپین،کارا، آریا، سهند و سپاهان در کنار برندهای مطرح خارجی مانند کوماتسو، تیوتا، هیوندا، زوم لاین،کایون بائولی و… انواع لیفتراک بر اساس سوخت را تولید و عرضه میکنند.
برند زوم لاین انواع لیفتراک بر اساس سوخت را و بالاترین کیفیت و قدرت موتور بالا با کمترین میزان سوخت مصرفی تولید کرده و سالهاست با عرضهی انواع لیفتراک رضایت مشتریان را جلب کرده است.
با انتخاب لیفتراک مورد نظر خود از میان انواع لیفتراکهای زوم لاین، به راحتی میتوانید راندمان و بازدهی کار خود را تضمین کنید.